“Even heel direct; Vind jij jezelf intercultureel competent?”

Herken jij je in de Nederlandse tradities?

En weer is er een tv-programma waarin wordt geprobeerd ‘typisch Hollands’ te vinden. Op zoek naar tradities waarin de meeste Nederlanders zich niet (meer) herkennen! Liever kijk ik naar programma’s als ‘de Nieuwe maan’ of ‘Groeten uit Holland’. Is het überhaupt belangrijk om die Hollandse tradities, normen en waarden te weten? In het internationaal bedrijfsleven weten ze het al lang. Weten wie je bent, je eigen referentiekader duidelijk hebben, weten hoe je reageert en waarom je dat zo doet en je dan verdiepen in die andere cultuur. Want dan pas kun je duidelijk krijgen of er verschillen zijn en hoe je daarop kunt aanpassen. Tenslotte wil men succesvol zaken doen.

Verschillen in culturen

Hoe belangrijk is dit in de gezondheidszorg? Onze grootste valkuil voor het goed en doelgericht communiceren met cliënten of collega’s uit verschillende culturen is dat wij signalen ( gedrag, houding, woorden, symbolen) verkeerd kunnen interpreteren. Kan ook bijna niet anders want het is onmogelijk om alles te weten van alle andere culturen.

Daarbij zijn de verschillen binnen één cultuur al groot. Ik woon in Zeeland, een regio met bijvoorbeeld veel verschillende geloven. Bij het ene geloof gaat men drie keer per zondag naar de kerk, dragen de dames hoofdbedekking, hebben nooit een broek aan, willen vaak op zondag geen zorg en zijn niet verzekerd. Bij het andere geloof gaat men op zondag 2 keer naar de kerk, geen hoofdbedekking, door de week wel een broek maar niet op zondag en is zorg welkom. Deze mensen zijn ‘de Nederlandse cultuur’ maar er zijn grote verschillen tussen hen en mijn lieve nichtje en haar vrouw in Amsterdam, die ook de Nederlandse cultuur zijn.

Intercultureel competente zorgprofessionals

Cliënten hebben, ongeacht cultuur, overeenkomsten; zij zijn meestal in een kwetsbare positie vanwege somatische, sociale of psychische beperkingen. Ze hebben onze oprechte, deskundige ondersteuning nodig. Dus wat ze mogen verwachten zijn intercultureel competente professionals die:

  • Weinig vooroordelen hebben
  • Zich bewust zijn van hun normen en waarden en de invloed daarvan in het contact met anderen
  • Kritisch naar zichzelf durven te kijken
  • Over een sterk empatisch vermogen beschikken
  • Open-minded zijn
  • Bereidt zijn de wereld via de bril van anderen te bekijken
  • Een cultuurrelativistische houding hebben
  • Zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe en onbekende situaties
  • Kennis hebben van de omstandigheden en culturen van andere groepen
  • In de omgang met anderen naar overeenkomsten zoeken
  • Anderen respecteren en rekening houden met hun wensen

Ben jij of je collega intercultureel competent? Wil en durf jij kritisch naar jezelf als professional te kijken? Wil je er meer over weten en jouw inzicht en competenties vergroten?

Kom dan naar onze workshop ‘Begrijpen wij elkaar?’ Over interculturele communicatie op 25 januari 2018 in Amsterdam.  Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Ga naar deze scholing;

Deze workshop is ook in Goes, Breda(Rijen) en Dordrecht