Basisworkshop Complexiteit van eenzaamheid

Er zijn maar weinig mensen die aangeven dat ze eenzaam zijn. Het lijkt of eenzaamheid als een soort van persoonlijk ‘falen’ wordt ervaren, je niet in staat bent om betekenisvolle relaties op te bouwen.

Eenzaamheid is een symptoom van onbalans in het leven. Eenzaamheid gevoelens komen eerder naar voren bij mensen met verminderd functioneren zoals bij chronische aandoeningen, dementie, mobiliteitsproblemen en zintuiglijke problemen. Negatieve levensgebeurtenissen en levensomstandigheden zijn andere oorzaken. Bij eenzaamheid is het een zoektocht naar de betekenis, oorzaken, gevolgen en oplossingen. Natuurlijk wilt u samen met de cliënt werken aan dit grote probleem. Tegelijkertijd wordt u geconfronteerd met de volgende ervaringen:

 • Ik kom met allerlei ideeën bij de cliënt, maar hij/zij wil niets ondernemen
 • Wil deze cliënt wel geholpen worden, niets kan en alles is moeilijk
 • Hoe ga ik het gesprek aan met de cliënt over eenzame gevoelens
 • Ik heb geen tijd om met de cliënt in gesprek te gaan
Inhoud scholing

Inhoud

Wat wordt er besproken in deze workshop?

 • Wat eenzaamheid precies is
 • Wie er eenzaam zijn
 • De hersenverandering bij eenzaamheid
 • Wat de gevolgen zijn van de hersenverandering en eenzaamheid
 • Weet je welke criteria van belang zijn bij een goede aanpak
 • Wat belangrijk is in de communicatie bij eenzaamheid
 • Hoe je met de meeste kans op succes een gesprek kunt voeren over eenzaamheid (geen rollenspel)
Docent

Jeanine Sinke, eigenaar van Het Aandachtshuis, expertisecentrum voor de bestrijding van eenzaamheid en trainingsspecialist in eenzaamheid.

Praktische informatie

Accreditatie:  3 punten V&VN, u ontvangt na deelname een digitaal certificaat

Datum:   Dinsdag 21 januari  2020

Tijd:  13.00-16.00 uur

Locatie: Congrescentrum de Stenge, Stengeplein 1 Heinkenszand

Kosten: Aanmelding voor 1 november 2019: 79 euro, vanaf 1 november 2019: 86 euro. Dit is incl. koffie/thee en digitale hand-out. U ontvangt 10% korting indien u zich met 5 of meer deelnemers inschrijft. Deze deelnemers moeten zich op gelijktijdig aanmelden met één factuuradres. GroeneLijn is vrijgesteld van BTW.

Accreditatie + afmeldprocedure

Accreditatie:  3 punten V&VN

Onze cursussen zijn geaccrediteerd voor V&VN verpleegkundigen en verzorgenden. Daar waar deze ook toegankelijk zijn voor andere disciplines is het mogelijk om ook accreditatie aan te vragen bij andere kwaliteitsregisters. Als bij een ander kwaliteitsregister opnieuw accreditatie moet worden aangevraagd voor een relatief klein aantal professionals per cursus, zou dat een forse verhoging van de cursusprijs inhouden. Indien een groep professionals deelneemt aan een cursus kan in overleg, tegen meerkosten, accreditatie bij het betreffende kwaliteitsregister worden aangevraagd

Afmeldprocedure
Bent u bij nader inzien helaas verhinderd? U kunt tot 14 dagen na aanmelding kosteloos annuleren, tenzij uw aanmelding vier weken voor de scholingsdatum is. Voor de scholing geldt dat bij afmelding tot drie weken voor de scholingsdatum 15 euro annuleringskosten excl. 21% BTW in rekening worden gebracht. Vanaf 3 weken voor de scholingsdatum wordt bij afmelding het volledige cursusbedrag in rekening gebracht. Hierin maken wij geen uitzonderingen. U kunt zich alleen schriftelijk afmelden. Uiteraard kunt u zich altijd, zonder bijkomende kosten, laten vervangen door een collega. Deze moet wel voldoen aan het gevraagde niveau en  minimaal drie dagen voor de datum van de scholing worden aangemeld. Dit in overleg met GroeneLijn.

GroeneLijn behoudt zich het recht om bij ziekte van de docent, te weinig aanmeldingen of overmacht situaties scholingen te annuleren, te verplaatsen of samen te voegen. Wij brengen hier de deelnemer van op de hoogte. De deelnemer heeft 14 dagen de tijd om zich alsnog af te melden, daarna is de afmeldprocedure weer van kracht.

Doelgroep

Verpleegkundigen (i.o) 4-5-6

Verzorgenden (i.o) 3

Ook andere professionals die bij deze zorg betrokken zijn en geïnteresseerd in dit onderwerp kunnen inschrijven. Wij wijzen u er wel op dat het merendeel van de deelnemers verpleegkundigen en verzorgenden zijn.

Aanmelden

Informatie

Datum: dinsdag 21 januari 2020 Tijd:13.00-16.00 Locatie:Congrescentrum de Stenge Heinkenszand Kosten:vanaf 79 euro Niveau:Zorgprofessionals (i.o) 3-4-5
Aanmelden

Review