Online scholing Lerend vermogen bij Dementie 4 en 11 oktober 2021

Bij mensen met dementie raakt het geheugen steeds verder aangetast. Lange tijd werd gedacht dat men daardoor niet meer in staat was nieuwe informatie op te nemen en op te slaan. Toch blijkt dat zelfs vergevorderd dementerende mensen nog in staat zijn om te leren. Leren kan een positieve invloed hebben op het probleemgedrag wat de cliënt laat zien.

Natuurlijk is het leren beperkt en wordt steeds moeilijker maar het blijft mogelijk om nieuwe kennis op te doen. Het leren verloopt anders en gaat niet meer vanzelf en moet goed worden gefaciliteerd. Het juiste geheugensysteem moet worden aangesproken.

In deze online scholing wordt inzicht gegeven in de strategieën die door zorgprofessionals kunnen worden ingezet om het lerend vermogen van deze groep cliënten te benutten. De rol van de zorgprofessional is hierbij bepalend; de wil en inzet om de zelfstandigheid zoveel mogelijk te stimuleren is daarbij leidend door uit te gaan van wat de cliënt allemaal wel kan.

Omdat we niet voldoende hebben aan één bijeenkomst van 2 uur verdelen we deze scholing over twee middagen

Inhoud

 • Automatisch leren → verschillend soorten van leren
 • De invloed van familie- en gezinspatronen op leren
 • Bespreken van wetenschappelijk onderzoek naar lerend vermogen bij dementie
 • Waarom leren bij dementie?
  • Leren is leven
  • Invloed op kwaliteit van leven
  • Grenzen en ethische dilemma’s
 • Hoe werkt ons geheugen? De invloed van korte- en lange termijn geheugen op leren maar ook hoe informatie wordt opgenomen en welke beïnvloedende factoren er zijn.
 • Stappenplan waarbij we het hebben over dat iedereen anders is, er verschillende vormen zijn van onbewust leren en hoe je het leren kan aanmoedigen.
 • Aan de hand van een casuïstiek wordt een plan van aanpak besproken en hoe dit alles in de praktijk toe te passen

Accreditatie V&VN; 4 punten

Docent

 

Renate Agterhof is verpleegkundig specialist Ouderenzorg en docent Hogeschool Leiden. Renate verzorgt regelmatig scholingen voor GroeneLijn die altijd zeer goed worden gewaardeerd.

Praktische informatie

 

Maandag 4 en 11 oktober 2021

Doelgroep: Professionele zorgverleners 3-4-5-6

Tijd;  14.00 tot maximaal 16.00 uur.

U ontvangt na deelname aan de 2 middagen de presentatie en een bewijs van deelname via de e-mail.

Kosten:  tot 15  april 2021: 48 euro voor 2 middagen  Vanaf 15 april 2021: 58 euro voor 2 middagen. Betaling vindt plaats via Ideal. U ontvangt hiervan via e-mail de factuur.

Via Zoom:  U ontvangt 1 week voorafgaand aan de online-scholing een inlogcode en uitleg

Accreditatie V&VN:  4 punten

De inschrijving is alleen geldig voor de persoon die zich aanmeldt

U heeft de wettelijke bedenktijd van 14 dagen kosteloos afmelden. Afmelding alleen via een e-mail bericht. Indien u daarna door omstandigheden niet kunt deelnemen aan de scholing kunt u uw inlogcode doorgeven aan een ander. Graag dit melden bij GroeneLijn i.v.m. accreditatiepunten. U ontvangt geen geld retour.

Aanmelden

Informatie

Datum: maandag 11 oktober 2021
maandag 4 oktober 2021
Tijd:14.00-16.00 uur Locatie:Online Zoom Kosten:vanaf 48 euro voor 2 middagen Niveau:3-4-5-6
Aanmelden

Review