Online scholing Medicijngebruik in de Ouderenzorg

Wij bieden een aantal onderwerpen in de reeks ‘Geriatrische zorgverlening’ aan waaraan u kunt deelnemen. We hebben daarin de volgende onderwerp:

  • Dementie, depressie en delier – 24 januari 2023
  • Medicijngebruik in de ouderenzorg – 7 maart 2023
  • Waarnemingsstoornissen en Misidentificatie bij dementie en probleemgedrag – 19 april 2023
  • Sensorische informatievoorziening bij dementie en probleemgedrag – 23 mei 2023

U kunt voor ieder onderwerp apart inschrijven maar wij adviseren om ze allemaal te volgen.


Tijdens deze online scholing worden de belangrijkste voorgeschreven medicijnen en -groepen bij ouderen met een psychogeriatrische- en somatische aandoeningen besproken. Bijwerkingen van geneesmiddelen horen tot de vijf meest voorkomende oorzaken van nieuwe ziekte-episodes bij ouderen. Door fysiologische veranderingen is de kans op problemen en bijwerkingen bij ouderen hoger. Het herkennen van bijwerkingen is vaak lastig, omdat ouderen ‘klachten’ van medicijnen vaak relateren aan het ouder worden.

Welke veranderingen maakt het ouder wordende lichaam door en hoe is dat van invloed op de werking van medicatie? Welke observaties zijn van belang en hoe kan je die op een juiste manier in kaart brengen. Welke hulpmiddelen, stappenplan, is er om om te gaan met bijwerkingen in de dagelijkse praktijk. Dit alles wordt gekoppeld aan praktijksituaties.

Inhoud scholing

  • Update over medicijngebruik en (kwetsbare) ouderen
  • Specifieke aandachtspunten voor een veilig medicijnproces bij ouderen
  • Psychogeriatrische aandoeningen en meest toegepaste medicatie
  • Somatische aandoeningen en meest toegepaste medicatie
  • Casussen betreffende de psychogeriatrische cliënt en cliënt met somatische aandoening waarin de belangrijkste aandachtspunten van medicatiegebruik en inname wordt besproken
Docent

Marcel Reinhoudt is Verpleegkundig Specialist AGZ en GGZ. In 2018 heeft hij daarbij ook de opleiding Methode Familiezorg gevolgd om nog beter de rol van de professional in contact met de cliënt en zijn steunsysteem vorm te geven. Met deskundigheid, humor en veel voorbeelden uit de praktijk weet hij deelnemers te boeien en wordt hij zeer gewaardeerd door zorgverleners die aan één van zijn scholingen heeft deelgenomen.

Praktische informatie

Datum:  Dinsdag 7 maart 2023

Tijd;  14.00-16.00 uur

Doelgroep: Zorgprofessionals 3, 4, 5, 6

U ontvangt na deelname de presentatie en een bewijs van deelname via uw e-mail.

Kosten:  tot 15 november 2022: 37 euro   Vanaf 15 november 2022: 43 euro. Betaling vindt plaats via Ideal. U ontvangt hiervan via e-mail de factuur.

Via Zoom:  U ontvangt 1 week voorafgaand aan de scholing een inlogcode en uitleg

Accreditatiepunten V&VN: 2

De inschrijving is alleen geldig voor de persoon die zich aanmeldt

U heeft de wettelijke bedenktijd van 14 dagen kosteloos afmelden. Afmelding alleen via een e-mail bericht. Indien u daarna door omstandigheden niet kunt deelnemen aan de scholing kunt u uw inlogcode doorgeven aan een ander. Graag dit melden bij GroeneLijn i.v.m. accreditatiepunten. U ontvangt geen geld retour of recht op deelname aan een andere scholing.

Aanmelden

Informatie

Datum: dinsdag 7 maart 2023 Tijd:14.00-16.00 uur Locatie:Online Zoom Kosten:43 euro Niveau:
Aanmelden

Review