Workshop Familiezorg; complex en uitdagend
Waar een familiezorger is, is een zorgvrager. In hun relatie gaat het over geven en ontvangen van zorg. Wanneer de familiezorger over de zorgrelatie praat, vertelt hij een verhaal over het ontstaan van de relatie, wat ze hebben meegemaakt. De verhalen kenmerken zich door liefde, frustratie, woede, geduld, genegenheid, loyaliteit, wederkerigheid, uitputting en bewondering. Ze roepen vragen op als ‘Waarom zorg ik zoals ik zorg?’ ‘Waarom handel ik op deze manier?’ ‘Waarom voel ik de ene keer vreugde en ben ik de andere keer verdrietig?’ ‘Hoe raakt de zorg mij?’ en ‘Hoe voelt de ander zich?’.
In toenemende mate raken families overbelast. Uit onderzoek blijkt dat die overbelasting psychisch, sociaal, financieel en fysiek van aard is.
Het kijken naar en begrijpen van relaties en zorgrelaties is belangrijk op het moment dat familiezorger en zorgvrager een beroep doen op hulpverlening. Is er sprake van rolomkering, loyaliteit of wederkerigheid? Wat hebben familieleden nodig om hun problemen op te lossen? Hoe kan je komen tot een goede samenwerking?
In deze workshop krijg je inzicht in hoe je als professional kunt leren omgaan met de veranderende interactie tussen familieleden.
Accreditatie: 3 punten V&VN voor:
- Verpleegkundige en verzorgende
- Dementieverpleegkundige
- Palliatieve zorg
- Wijkverpleegkundige
De docenten hebben de opleiding Methode Familiezorg afgerond en hebben ruime ervaring in het begeleiden van familie in verschillende settings.
Doelgroep: Zorg- en welzijnsprofessionals
Aantal deelnemers: minimaal 10 en maximaal 20
Tijdsinvestering: 3 uur
Locatie:
Deze training kan op locatie van de aanvrager worden aangeboden. Locatie kan ook worden geregeld door GroeneLijn
Kosten: op aanvraag info@groenelijn.com t. 06-13836019