Workshop Familiezorg; complex en uitdagend
Waar een familiezorger is, is een zorgvrager. In hun relatie gaat het over geven en ontvangen van zorg. Wanneer de familiezorger over de zorgrelatie praat, vertelt hij een verhaal over het ontstaan van de relatie, wat ze hebben meegemaakt. De verhalen kenmerken zich door liefde, frustratie, woede, geduld, genegenheid, loyaliteit, wederkerigheid, uitputting en bewondering. Ze roepen vragen op als ‘Waarom zorg ik zoals ik zorg?’ ‘Waarom handel ik op deze manier?’ ‘Waarom voel ik de ene keer vreugde en ben ik de andere keer verdrietig?’ ‘Hoe raakt de zorg mij?’ en ‘Hoe voelt de ander zich?’.
In toenemende mate raken families overbelast. Uit onderzoek blijkt dat die overbelasting psychisch, sociaal, financieel en fysiek van aard is.
Het kijken naar en begrijpen van relaties en zorgrelaties is belangrijk op het moment dat familiezorger en zorgvrager een beroep doen op hulpverlening. Is er sprake van rolomkering, loyaliteit of wederkerigheid? Wat hebben familieleden nodig om hun problemen op te lossen? Hoe kan je komen tot een goede samenwerking?
In deze workshop krijg je inzicht in hoe je als professional kunt leren omgaan met de veranderende interactie tussen familieleden.
- Begripsverheldering Familiezorg middels filmfragment
- Grondslagen in familiezorg waarin o.a. het volgende
- Open communicatie leidt tot minder stress
- Over emoties kun je niet onderhandelen
- Een ideale ontmoeting begint met invoegen
- Integer contact is de bal spelen en niet de man
- Het onderscheiden van feit en mening bevordert inzicht
- Wat de ander van mij vindt en ik van de ander is niet ter zake doende
- De zorgtriade
- De zes ideale principes
- Vraagverheldering middels genogram
Klaartje van Montfort is directeur van Expertisecentrum Familiezorg. Zij heeft bij diverse zorgorganisaties in verschillende functies gewerkt. Samen met de Universiteit van Tilburg is de Methode Familiezorg ontwikkeld, een evidence based methodiek. Deze methode is een wijze van werken die families met langdurige en intensieve zorgsituaties zelfstandig in staat stelt deze zware taak aan te kunnen en vol te houden.
Doelgroep: Zorgprofessionals 3-4-5 (i.o)
Datum: Donderdag 16 januari 2020 Tijd: 13.00-16.00 uur
Locatie: Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg, Klein Zwitserland 8 Gilze
Kosten: Aanmelding voor 15 oktober 2019: 82 euro, vanaf 15 oktober 2019: 89 euro. Dit is incl. koffie/thee en digitale hand-out. U ontvangt 10% korting indien u zich met 5 of meer deelnemers inschrijft. Deze deelnemers moeten zich gelijktijdig aanmelden met 1 factuuradres. GroeneLijn is BTW-vrijgesteld.
Accreditatie: 3 punten V&VN
Onze cursussen zijn geaccrediteerd voor V&VN verpleegkundigen en verzorgenden. Daar waar deze ook toegankelijk zijn voor andere disciplines is het mogelijk om ook accreditatie aan te vragen bij andere kwaliteitsregisters. Als bij een ander kwaliteitsregister opnieuw accreditatie moet worden aangevraagd voor een relatief klein aantal professionals per cursus, zou dat een forse verhoging van de cursusprijs inhouden. Indien een groep professionals deelneemt aan een cursus kan in overleg, tegen meerkosten, accreditatie bij het betreffende kwaliteitsregister worden aangevraagd
Afmeldprocedure
Bent u bij nader inzien helaas verhinderd? U kunt tot 14 dagen na aanmelding kosteloos annuleren, tenzij uw aanmelding vier weken voor de scholingsdatum is. Voor de scholing geldt dat bij afmelding tot drie weken voor de scholingsdatum 17 euro annuleringskosten in rekening worden gebracht. Vanaf 3 weken voor de scholingsdatum wordt bij afmelding het volledige cursusbedrag in rekening gebracht. Hierin maken wij geen uitzonderingen. U kunt zich alleen schriftelijk afmelden. Uiteraard kunt u zich altijd, zonder bijkomende kosten, laten vervangen door een collega. Deze moet wel voldoen aan het gevraagde niveau en minimaal drie dagen voor de datum van de scholing worden aangemeld. Dit in overleg met GroeneLijn.
GroeneLijn behoudt zich het recht om bij ziekte van de docent, te weinig aanmeldingen of overmacht situaties scholingen te annuleren, te verplaatsen of samen te voegen. Wij brengen hier de deelnemer van op de hoogte. De deelnemer heeft 14 dagen de tijd om zich alsnog af te melden, daarna is de afmeldprocedure weer van kracht.
Zorgprofessionals 3-4-5 (i.o)