Zorg aan de cliënt die bewust stopt met eten en drinken

Verpleegkundigen en verzorgenden zullen naar verwachting steeds vaker te maken krijgen met de situatie dat een patiënt bewust wil afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen.

Het bewust afzien van eten en drinken is een keuze die iedereen zelf kan en mag maken en kan worden vergeleken met het weigeren van een behandeling waardoor het overlijden volgt. Dat wordt niet als zelfdoding beschouwd, maar het gebruik maken van de patiënt van zijn/haar zelfbeschikking, het recht om zorg te weigeren.

In deze online-scholing gaat het niet over de ethische/morele aspecten van bewust stoppen met eten en drinken, dat wordt binnenkort in een andere scholing behandeld. We gaan het hebben over wat het inhoudt, hoe het proces verloopt en wat de rol van de zorgverlener hierin is. Vragen als: hoelang kan het duren? Wat staat de patiënt, naasten en de zorgverlener te wachten? Wat voor zorg verleen je? Wat te doen bij onrust, verwardheid en een delier?

Inhoud

  • Wat houdt stoppen met eten en drinken(STED) in
  • Het verschil tussen STED en versterven
  • Juridische aspecten rond STED
  • Redenen om voor STED te kiezen
  • Verschillende fases van het proces van STED
  • De rol van de verpleegkundige/verzorgende bij STED
  • Aandachtspunten zorg
  • Aandachtspunten communicatie
  • Verloop en zorgverlening praktisch aan de hand van Casus STED
Docent

Lisanne HuibertsLisanne Huiberts is ruim 17 jaar werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige in de thuiszorgtechnologie en palliatieve zorg. Daarnaast heeft zij een opleiding tot masterdocent hoger gezondheidszorg onderwijs gevolgd. Lisanne verzorgt zeer regelmatig scholingen voor GroeneLijn die zeer hoog worden gewaardeerd door de deelnemers.

Praktische informatie

 

Doelgroep: Verzorgenden en Verpleegkundigen niveau 3-4-5-6

Datum: dinsdag 2 november 2021

Tijd;  14.00-16.00 uur

Kosten:  tot 1 juni 2021: 29 euro   Vanaf 1 juni 2021: 33 euro. Betaling vindt plaats via Ideal. U ontvangt hiervan via e-mail de factuur.

Via Zoom:  U ontvangt 1 week voorafgaand aan de scholing een inlogcode en uitleg

Accreditatie V&VN:  2 punten

De inschrijving is alleen geldig voor de persoon die zich aanmeld

U heeft de wettelijke bedenktijd van 14 dagen kosteloos afmelden. Afmelding alleen via een e-mail bericht. Indien u daarna door omstandigheden niet kunt deelnemen aan de scholing kunt u uw inlogcode doorgeven aan een ander. Graag dit melden bij GroeneLijn i.v.m. accreditatiepunten. U ontvangt geen geld retour.

Aanmelden

Informatie

Datum: dinsdag 2 november 2021 Tijd:14.00-16.00 uur Locatie:Online Zoom Kosten:vanaf 29 euro Niveau:3-4-5-6
Aanmelden

Review